SOURCE: Vacation Tracker TITLE: Jak edytować lokalizację? URL: https://vacationtracker.io/pl/baza-wiedzy/jak-edytowac-lokalizacje/ LANG: pl PUBLISHED: 2021-01-06 UPDATED: 2026-11-02 READING: 4 min SUMMARY: Czas na kolejne zmiany? Bez obaw, administratorzy mogą łatwo edytować lokalizacje: nazwę, tydzień pracy, strefę czasową i zasady resetu urlopów. # Jak edytować lokalizację? # Jak edytować lokalizację? Ustawienia lokalizacji edytujesz bezpośrednio na jej karcie Ogólne, po jednym ustawieniu naraz. Na tej samej stronie możesz też ustawić lokalizację jako domyślną, zarządzać jej użytkownikami albo ją usunąć. Zmiany dotyczą każdego użytkownika w lokalizacji, dlatego przed zapisaniem sprawdź, co aktualizujesz. ## Jak edytować lokalizację - Zaloguj się na app.vacationtracker.io (https://app.vacationtracker.io/signin). - W menu po lewej stronie rozwiń Konfiguracja urlopów i kliknij Lokalizacje. - Kliknij kartę lokalizacji, którą chcesz edytować. Otworzy się na karcie Ogólne. - Najedź kursorem na ustawienie, które chcesz zmienić, i kliknij ikonę ołówka obok niego. - Wprowadź zmianę i kliknij Zapisz. Kliknij Anuluj, aby ją odrzucić. ![Karta Ogólne lokalizacji z jednym ustawieniem otwartym do edycji i przyciskami Zapisz oraz Anuluj](https://cms.vacationtracker.io/uploads/Screenshot_2026_10_06_at_22_30_19_485a1a7501.png) ## Co możesz zmienić Karta Ogólne pokazuje każde ustawienie wraz z jego bieżącą wartością. Każde z nich edytujesz i zapisujesz osobno. #### Nazwa Zmień nazwę lokalizacji (na przykład z „USA” na „Stany Zjednoczone – Wschodnie Wybrzeże”). Obecni użytkownicy pozostają przypisani. #### Kraj i region Zmień kraj albo stan, prowincję lub kraj składowy w przypadku krajów, które mają święta regionalne. Gdy wybierzesz inną wartość, pojawi się pole wyboru Importuj święta państwowe z liczbą świąt w tym kraju lub regionie. Zaznacz je, aby zastąpić wszystkie święta lokalizacji, łącznie z dodanymi ręcznie, nowym zestawem. Pozostaw je niezaznaczone, aby zmienić tylko ustawienie i zachować obecne święta. Zmiana kraju lub regionu nie zmienia nazwy lokalizacji ani jej strefy czasowej. #### Tydzień zaczyna się od Wybierz poniedziałek lub niedzielę jako dzień, od którego zaczynają się tygodnie w kalendarzu. #### Tydzień pracy Wybierz, które dni są dniami roboczymi. Jeśli niektórzy użytkownicy w lokalizacji mają w profilu własny tydzień pracy, wybierasz też, kogo dotyczy zmiana. Zobacz opcję Zastosuj do poniżej. #### Długość dnia pracy Tylko plan Complete Zmień standardową liczbę godzin dnia pracy (domyślnie 8). Tyle jest wart jeden pełny dzień urlopu, gdy urlop jest liczony w godzinach. Edycja tego ustawienia jest dostępna tylko w planie Complete. Podobnie jak Tydzień pracy, pokazuje opcję Zastosuj do, gdy niektórzy użytkownicy mają własny tydzień pracy. #### Strefa czasowa Wybierz inną strefę czasową dla lokalizacji. Obliczenia urlopów, widok kalendarza i logi aktywności zostaną przesunięte do nowej strefy. #### Reset limitu urlopowego na podstawie Wybierz, czy rok urlopowy resetuje się dla wszystkich jednocześnie (Rok obrachunkowy), czy w rocznicę zatrudnienia każdego użytkownika (Data zatrudnienia użytkownika). Przy opcji Rok obrachunkowy ustaw też miesiąc i dzień, od którego zaczyna się rok. Gdy zmienisz podstawę resetu, pojawi się ostrzeżenie, że zmiana może wpłynąć na limity urlopowe użytkowników i obliczenia oraz że data wygaśnięcia przeniesionego urlopu ustawiona w dowolnej polityce urlopowej tej lokalizacji zostanie wyłączona. ## Użytkownicy i lokalizacja domyślna #### Użytkownicy Otwórz kartę Użytkownicy i kliknij Dodaj użytkowników, aby dodać osoby do tej lokalizacji. Użytkownik może należeć tylko do jednej lokalizacji naraz, więc dodanie kogoś przenosi go z lokalizacji, w której jest obecnie. Aby przenieść użytkownika gdzie indziej, kliknij trzy kropki na końcu jego wiersza i wybierz Przenieś do innej lokalizacji. #### Ustaw jako domyślną Kliknij Ustaw jako domyślną w prawym górnym rogu lokalizacji i potwierdź w oknie. Tylko jedna lokalizacja może być domyślna naraz, więc poprzednia lokalizacja domyślna przestaje nią być. Lokalizacja domyślna ma obok nazwy plakietkę Domyślna. ## Opcja Zastosuj do Administratorzy mogą nadać poszczególnym użytkownikom własny tydzień pracy w ich profilu użytkownika. Gdy ktoś w lokalizacji go ma, karta Ogólne pokazuje pod Tydzień pracy, ile to osób (na przykład „1 osoba ma niestandardowy tydzień pracy”), a edytory Tydzień pracy i Długość dnia pracy pokazują wybór Zastosuj do: - Osoby bez niestandardowego tygodnia pracy (domyślnie): zmiana pomija każdego, kto ma własny tydzień pracy. Takie osoby zachowują swoje dni i długość dnia pracy. - Wszyscy: zmiana dotyczy każdego użytkownika w lokalizacji. Każdy, kto ma własny tydzień pracy, traci go, a jego dni i długość dnia pracy zmieniają się na ustawienia lokalizacji. Jeśli nikt w lokalizacji nie ma niestandardowego tygodnia pracy, edytor zamiast tego pokazuje komunikat „Nikt tutaj nie ma niestandardowego tygodnia pracy, więc zmiana dotyczy wszystkich”. Zachowaj ostrożność Po zapisaniu z wybraną opcją Wszyscy niestandardowe tygodnie pracy w indywidualnych profilach zostają usunięte. Wybieraj ją tylko wtedy, gdy chcesz, aby wszyscy w lokalizacji mieli ten sam harmonogram. ## Jak usunąć lokalizację - Otwórz lokalizację na stronie Lokalizacje. - W prawym górnym rogu kliknij Usuń Lokalizację. Otworzy się okno potwierdzenia. - Kliknij Usuń Lokalizację w oknie, aby potwierdzić. Lokalizacja zostanie usunięta. Nie można usunąć domyślnej lokalizacji Jeśli lokalizacja, którą chcesz usunąć, jest ustawiona jako Domyślna, przycisk Usuń Lokalizację jest nieaktywny. Najpierw ustaw inną lokalizację jako domyślną, a następnie wróć i usuń tę. Vacation Tracker zawsze potrzebuje jednej domyślnej lokalizacji dla nowych członków zespołu. ## Najczęstsze pytania Co dzieje się z saldami urlopowymi użytkowników, jeśli zmienię ustawienie Reset limitu urlopowego na podstawie? Przełączenie z Rok obrachunkowy na Data zatrudnienia użytkownika (lub odwrotnie) powoduje ponowne obliczenie daty resetu każdego użytkownika według nowej zasady. Obecne salda zostają, ale zmienia się termin ich następnego resetu. Podejmuj tę decyzję świadomie. To zmiana na poziomie zasad, która dotyczy wszystkich w lokalizacji. Co dzieje się z użytkownikami, gdy usunę lokalizację? Ponieważ użytkownik może należeć tylko do jednej lokalizacji, przed usunięciem przypisz użytkowników do innej lokalizacji. W przeciwnym razie stracisz kontekst ich polityk urlopowych, świąt i sald. Najpierw przenieś użytkowników z lokalizacji, a potem ją usuń. Czy mogę cofnąć usunięcie lokalizacji? Nie. Usunięcie jest trwałe. Jeśli przypadkowo usuniesz lokalizację i musisz przywrócić dane, jak najszybciej skontaktuj się z zespołem wsparcia. ### Co dalej? Jak utworzyć lokalizację? (https://vacationtracker.io/pl/baza-wiedzy/jak-utworzyc-lokalizacje/) Jak ustawić święta? (https://vacationtracker.io/pl/baza-wiedzy/jak-ustawic-swieta/) Jak zmienić lokalizację użytkownika? (https://vacationtracker.io/pl/baza-wiedzy/jak-zmienic-lokalizacje-uzytkownika/) Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z naszym zespołem wsparcia przez e-mail (mailto:hello@vacationtracker.io) lub czat (#), od poniedziałku do piątku w godz. 9:00–17:00 (czas wschodnioamerykański, EST).