Ostatnia aktualizacja: Listopad 4, 2026
Google Workspace: edycja uprawnień
Dziękujemy za zainteresowanie Vacation Tracker. Mamy nadzieję, że dzięki nam ewidencja urlopów stanie się prostsza i bardziej efektywna. :)
Jeśli podczas rejestracji z integracją Google Workspace otrzymałeś ostrzeżenie, że udostępnianie katalogu Google jest wyłączone, oznacza to, że trzeba zmienić niektóre ustawienia w konsoli administracyjnej Google, aby Vacation Tracker mógł uzyskać dostęp do danych katalogu i importować nowych użytkowników. Możesz zarejestrować się bez włączania tej funkcji, jednak nie będziesz wtedy mógł importować użytkowników z Google Workspace.
||| Pamiętaj, że aby edytować poniższe ustawienia, musisz być administratorem w Google Workspace.
- Otwórz konsolę administracyjną Google: http://admin.google.com/
- Po lewej stronie kliknij, aby otworzyć menu główne
![]()
- Znajdź w menu opcję Katalog (Directory) i najedź na nią kursorem, aby wyświetlić dodatkowe opcje
![]()
- W sekcji Katalog przejdź do Ustawień katalogu (Directory Settings)
- Otworzy się nowa strona. Kliknij Ustawienia udostępniania (Sharing Settings)
- Na tej stronie kliknij Udostępnianie kontaktów (Contact Sharing) i upewnij się, że udostępnianie kontaktów jest włączone oraz że wyświetlane są wszystkie adresy e-mail (lub adresy, które chcesz zaimportować).
- Upewnij się też, że wybrana jest opcja "Show Only Domain Profiles" lub "Show Both Domain Profiles and Domain Shared Contacts"
![]()
- Kliknij Zapisz (Save)
- Następnie kliknij Udostępnianie katalogu zewnętrznego (External Directory Sharing) i upewnij się, że wybrana jest opcja "Domain and Public Data".
![]()
- Kliknij Zapisz
||| Pamiętaj, że rozpowszechnienie zmian wprowadzonych w konsoli administracyjnej Google na wszystkich użytkowników może potrwać do 24 godzin.