Ostatnia aktualizacja: Listopad 2, 2026
Najczęstsze pytania dotyczące Vacation Tracker
Wsparcie jest dostępne na czacie i przez e-mail, ale na pytania, które pojawiają się najczęściej, odpowiadamy w tym krótkim FAQ. Zachowaj tę stronę na chwile, gdy zespół wsparcia jest offline.
Czy mogę aktualizować informacje o użytkownikach z mojego katalogu w Vacation Tracker?
Tak. Vacation Tracker pobiera z katalogu przestrzeni roboczej minimum informacji (imię, nazwisko i awatar), a administratorzy mogą w dowolnej chwili odświeżyć te dane za pomocą opcji Synchronizuj istniejących użytkowników na stronie Użytkownicy.
Jeśli ręcznie zmieniłeś imię lub nazwisko użytkownika w Vacation Tracker, synchronizacja pominie tego użytkownika, aby nie nadpisać Twojej zmiany. W przypadku Google Workspace synchronizacja czasami się opóźnia po stronie Google.
Pełny opis: Czy mogę aktualizować informacje o użytkownikach z mojego katalogu w Vacation Tracker?
Czy administratorzy są automatycznie ustawiani jako zatwierdzający?
Nie. Administrator i zatwierdzający to osobne role. Możesz pełnić obie, ale bycie administratorem nie dodaje Cię automatycznie do procesu zatwierdzania. Każda organizacja działa inaczej i nie wszyscy administratorzy chcą otrzymywać wnioski urlopowe.
Jeśli chcesz samodzielnie otrzymywać wnioski, ustaw siebie jako zatwierdzającego w dziale: Jak wyznaczyć zatwierdzającego w Vacation Tracker?
Czy mogę rejestrować nadgodziny użytkowników?
Vacation Tracker służy do ewidencji urlopów, a nie nadgodzin. Najbliższym rozwiązaniem jest TOIL (czas wolny w zamian za nadgodziny): administratorzy lub zatwierdzający mogą przyznawać godziny TOIL, które użytkownik może później wykorzystać jako czas wolny. Konfigurację opisuje artykuł Jak włączyć i skonfigurować czas wolny w zamian za nadgodziny (TOIL)?, a przyznawanie TOIL artykuł Jak dodać czas wolny w zamian za nadgodziny (TOIL) dla użytkownika?
Czy mogę dodawać gości wielokanałowych lub jednokanałowych jako użytkowników?
Goście jednokanałowi: nie są obsługiwani. Nie można ich dodać do Vacation Tracker i nie mogą korzystać z bota.
Goście wielokanałowi: można ich zaimportować jako użytkowników i mogą korzystać z bota Vacation Tracker w Slacku, w tym otwierać panel za pomocą linków od bota, ale nie mogą logować się do panelu bezpośrednio przez stronę internetową.
Czy użytkownicy mogą przechodzić do innych lokalizacji w Vacation Tracker?
Tak. Administratorzy mogą przenieść użytkownika z jednej lokalizacji do innej. Użytkownik może jednocześnie należeć tylko do jednej lokalizacji.
Przeniesienie użytkownika może wpłynąć na jego limity urlopowe, oczekujące wnioski i zaplanowane urlopy, zwłaszcza jeśli nowa lokalizacja ma inne polityki urlopowe, typy urlopów lub zasady resetowania limitów. Przed przeniesieniem sprawdź, jakie będą tego skutki.
Opis krok po kroku: Jak zmienić lokalizację użytkownika?
Czy mogę ustawić okresy blokady?
Tak. Okres blokady jest dostępny jako automatyzacja. Możesz skonfigurować zakresy dat, w których wnioski urlopowe dla określonych typów urlopów są blokowane lub ograniczone. Pełną konfigurację znajdziesz w kategorii Automatyzacje w bazie wiedzy.
Czy wszyscy widzą wnioski urlopowe na stronie głównej i w widoku kalendarza?
Zatwierdzone urlopy i nadchodzące święta są widoczne dla wszystkich aktywnych użytkowników na stronie głównej i w widoku kalendarza, a także w powiadomieniach.
Oczekujące wnioski i ich powody widzą tylko zatwierdzający danego użytkownika oraz administratorzy, którzy są jednocześnie zatwierdzającymi.
Odrzucone wnioski widzi tylko użytkownik, który złożył wniosek, oraz zatwierdzający, który go odrzucił.
Czy muszę korzystać z Google Workspace, aby synchronizować Google Calendar?
Nie. Synchronizacja kalendarza działa z każdym zewnętrznym kalendarzem, niezależnie od tego, z jaką integracją (Slack, Microsoft Teams czy Google Workspace) się zarejestrowałeś. Przestrzeń robocza zintegrowana ze Slackiem również może synchronizować się z Google Calendar.
Opisy krok po kroku: Dodawanie nowego kalendarza (przez połączenie iCal) i Łączenie z udostępnionym lub istniejącym kalendarzem.
Czy wnioski urlopowe wygasają?
Tak. Wniosek wygasa automatycznie, gdy data zakończenia urlopu minie bez zatwierdzenia albo gdy od jego złożenia upłynie 7 dni roboczych, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Wygasłe wnioski są widoczne w profilu użytkownika na karcie Urlopy ze statusem Wygasłe.
Pełne omówienie: Dlaczego wniosek urlopowy wygasł? (Zasady wygasania)
Możesz wyłączyć zasadę 7 dni roboczych w swojej przestrzeni roboczej: Jak włączyć lub wyłączyć wygasanie wniosków urlopowych?.
Administratorzy i zatwierdzający: skontaktuj się z nami przez czat na żywo od poniedziałku do piątku w godz. 9:00–17:00 (EST) lub napisz do nas w dowolnym momencie na adres hello@vacationtracker.io.